Yleistä tietoa väestönsuojista:

Väestönsuoja on tarkoitettu väestön suojaamiseen poikkeusolojen aikana, kuten sotilaallisen hyökkäyksen aikana.

Väestönsuojalla tarkoitetaan rakennukseen tai sen yhteyteen tehtyä erillistä tilaa tai rakennusta. Väestönsuoja suojaa ihmisiä räjähdys- ja sirpalevaikutuksilta, rakennussortumilta, paineaalloilta, tulipaloilta, kemiallisilta taisteluaineilta ja ionisoivalta säteilyltä.

Normaalioloissa väestönsuoja on usein harrastustilana tai varastona. Tiloja tulee kuitenkin käyttää normaalioloissa siten, että rakenteet eivät vaurioidu ja tila säilyy toimintakuntoisena. Mikäli tilanne vaatii väestönsuojien käyttökuntoon laittamista, suojat on laitettava käyttö- ja suojautumiskuntoon 72 tunnin kuluessa annetusta viranomaismääräyksestä.

Yleisiä väestönsuojia on yleensä vain suurimmissa kaupungeissa, joista vastaavat viranomaiset. Kaikista muista väestönsuojista, niiden ylläpidosta ja kunnosta vastaavat rakennusten omistajat tai haltijat!


Väestönsuojan määräaikaistarkastus

Väestönsuojan ja sen laitteiden toimintakunnon määräaikaistarkastus tulee tehdä vähintään 10 vuoden välein. Samalla tehdään suojan tiiveyskoe ja laitteiden toiminnan tarkastuksista laaditaan tarkastuspöytäkirja. Pöytäkirjassa on merkinnät suoritetuista tarkastuksista laitekohtaisesti. Tarkastuspöytäkirja tulee pyydettäessä esittää pelastusviranomaiselle.

Väestönsuojaan on suositeltavaa tehdä myös vuosittainen huolto ja tarkastus, jossa mm. tarkastetaan suojan kunto silmämääräisesti, tiivisteiden kunto, koekäytetään ilmanvaihtolaitteisto, tarkastetaan väestönsuojamateriaali ja tehdään tarvittavat huollot.

Teemme näitä tarkastuksia väestönsuojiin ja tarkastuksen hinta määräytyy mm. kohteen koon perusteella.

Jos kotisi, taloyhtiösi tai jonkun muun väestönsuojatila vaatii tarkastusta tai haluat lisätietoja tarkastuksista ja hinnoista OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA TAI PUHELIMITSE. Yhteystiedot löydät klikkaamalla välilehteä yhteystiedot.

- VÄESTÖNSUOJA SUOJAA VAIN JOS SE ON KUNNOSSA -